Home»Blog»Work from home - Munca de acasa

Work from home - Munca de acasa

Din momentul raspandirii globale a COVID-19, tot mai multe companii au decis sa apeleze la munca de acasa – „Work from Home”. O mare parte din business-uri sunt inchise si chiar si acolo unde nu sunt, autoritatile recomanda ca oamenii sa ramana cat mai mult posibil acasa.

Daca va aflati intr-o astfel de situatie, fie din cauza coronavirusului, fie pentru ca deja sunteti intr-un job care presupune munca de acasa, e important sa schimbati unele dintre obiceiuri si sa creati o rutina, pentru a face din munca de acasa un succes.

Cu totii ne confruntam in acest moment cu provacari unice,  suntem diferiti, avem conditii de munca si conditii sociale diferite  dar cu toate acestea, multe dintre problemele cu care ne confruntăm ca angajati de la distanta, sunt aceleasi.

Munca de la distanță presupune sa  realizezi  cand sa lucrezi, unde sa lucrezi si sa ai capacitatea de a  delimita  munca, de viata personala. Pe langa acestea este nevoie de a gestiona o logistica ce presupune detinerea unor echipamente si solutii care sa vina in ajutorul tau, pentru ca munca de acasa sa fie una placuta .

Iti propunem cateva sugestii pentru ca munca de acasa sa fie mai placuta:

 

Incearca sa-ti faci un program

Pe cat posibil e bine sa urmezi un program si sa incerci sa te abati cat mai putin de la el. Astfel, vei avea posibilitatea sa mentii mai usor balanta intre  viata profesionala si cea privata.

Te poti ajuta de aplicatii automate care iti permit sa respecti acest program.

Seteaza reguli de baza pentru cei cu care imparti locul in care stai

Este important ca fiecare sa poata avea un timp si un spatiu in care sa poata desfasura, fara a fi deranjat, activitatile profesionale.

Pauzele de lucru

Nu este cazul sa va suprasolicitati – in momentul in care lucram de acasa avem tendinta, pentru ca ne simtim mai confortabil , sa prelungim timpul acordat taskurilor si de multe ori suntem tentati sa renuntam la pauze pentru a finaliza ceva.

Este bine ca periodic sa ne ridicam de pe scaun, sa iesim la aer (cand este posibil) si sa acordam acestor pauze atentia cuvenita, din perspectiva mentinerii  unei stari de sanatate cat mai bune.

Utilizați un VPN

Folositi o rețea VPN ori de cate ori sunteti conectat la o rețea pe care nu o controlati. Unele organizatii au propriile VPN-uri, prin intermediul carora angajatii trebuie sa acceseze anumite servere sau site-uri web care inmagazineaza informații destinate exclusiv utilizarii interne.

In aceste cazuri, va trebui, de asemenea, sa folositi o rețea VPN acasa. Aici trebuie mentionat ca veti fi conectat cu compania dumneavaostra, deci atentie in utilizarea si accesarea site-urilor pe care le doriti private.

Oportunitati de formare profesionala

In aceasta perioada, este o buna oportunitate sa folosesti timpul pentru a te forma si dezvolta profesonal. Daca in compania ta nu exista astfel de posibilitati, incearca sa gasesti online materiale si webminarii care te pot ajuta in acest sens.

Pe parcursul acestor intalniri vorbeste si asigura-te ca te implici in discutie.

 Socializarea este importanta

Deconectarea si izolarea sunt probleme comune atunci cand vorbim despre munca de la distanta. Unele companii detin canale diferite prin care pot comunica intern, de exemplu Microsoft Teams.

Acestea sunt modalitati eficiente prin care se pot trasa sarcini de serviciu sau prin care  angajatii au posibilitatea de a se conecta intre ei, pentru a mentine relatiile cu colegii de serviciu.  

 Fii pozitiv!

Fie ca munca de acasa a fost o alegere, fie ca este o situatie impusa de anumite circumsatnte, trebuie sa ne determine sa constientizam ca a ramane pozitivi in orice situatie este un „must”.

Incearca sa te organizezi cat mai bine si sa iti oferi in fiecare zi timp si pentru lucrurile care te pasioneaza: sport, citit, plimbari, muzica etc.

 

SOLUTII IT PENTRU MUNCA DE ACASA