Home»Solutii»Solutii IT»Sursa Neintreruptibila (UPS)

Sursa Neintreruptibila (UPS)

Echipa Top Tech va sta la dispozitie pentru a va ajuta in alegerea solutiilor potrivite de Power Supply, indiferent de complexitatea proiectului d-voastra.Power Supply

UPS (Uninterruptible Power Supply ) reprezinta o sursa de energie neintreruptibila care se conecteaza intre reteaua locala de alimentare si consumatori. Rolul acestora este de a proteja consumatorii de perturbatiile existente in reteaua de alimentare si de intreruperea brusca a curentului de alimentare, fapt care ar putea duce la deteriorarea uneori ireversibila a aparatelor conectate la retea, la pierderi de date sau alte daune fizice care survin in astfel de cazuri.

Tipuri de UPS-uri:

UPS-uri OFF-LINE sau Voltage and Frequency Dependent (VFD) 
Sunt dependente de tensiune si frecventa. La acest tip de UPS, cu cost redus, protectia intervine numai in momentul cand detecteaza intreruperea tensiunii de alimentare iar consumatorii primesc tensiunea si frecventa de intrare de pe reteaua de 220V. In acest moment, UPS-ul comuta sarcina pe sursa de energie proprie (acumulatori), pana cand tensiunea retelei revine, sau pana cand are loc descarcarea acumulatorilor.
Acest tip de UPS are dezavantajul ca ofera protectie scazuta a consumatorilor la variatii de tensiune si frecventa, aparitia unui timp de comutare mare (cca. 4-7 ms) ceea ce ar putea afecta consumatorii sensibili.

UPS-uri LINE-INTERACTIVE sau Voltage Independent (VI)
Tensiunea de intarare este ajustata cu ajutorul unui AVR (Automatic Voltage Regulator) iar curentul astfel obtinut este furnizat catre consumatori. Acest tip de UPS are cost redus si grad de protectie mai bun ca la modelele off-line. In cazul in care curentul alternativ de intrare iese din parametrii prestabiliti UPS-ul furnizeaza in continuare energie electrica convertind curentul continuu din baterii in curent alternativ cu caracteristici ideale).
Acest tip de UPS necesita un timp de comutare destul de mare intre modurile de functionare si nu protejeaza consumatorii de toate perturbatiile retelei .

UPS-uri ON-LINE dubla conversie sau Voltage and Frequency Independent (VFI)
Sunt independente fata de tensiune si frecventa. Aceste UPS-uri au dubla conversie si anume :
- Prima conversie - curentul de intrare alternativ este convertit in curent continuu.
- A doua conversie: curentul continuu astfel obtinut este, la randul lui, convertit in curent alternativ cu caracteristici ideale (sinusoida perfecta, fara variatii si perturbatii), furnizand astfel consumatorilor energie electrica de cea mai buna calitate. In cazul in care curentul alternativ de intrare iese din parametrii prestabiliti (tensiune si / sau frecvanta) UPS-ul va furniza in continuare energie electrica folosind curentul continuu din baterii si efectuand doar cea de a doua conversie.
Chiar daca aceste UPS - uri au costuri mai ridicate si un consum de energie permanent au si numeroase avantaje: nu exista timp de comutare neproducandu-se discontinuitate in tensiunea de iesire pe acumulatori, au autonomie mare si grad de protectie ridicat si deloc de neglijat este fapul ca acumulatorii au durata mare de viata.

Puterea unui UPS se masoara in VA si nu in Watti iar la alegerea unui UPS se tine cont:
• de autonomia acestuia, mai concret timpul in care UPS-ul poate sa alimenteze consumatorii conectati.
• La majoritatea UPS-urilor on-line de 1000 VA cu factorul de putere 0.8 este capabil sa alimenteze consumatori de putere totala de 800 W. Asadar, desi majoritatea UPS-urilor sunt proiectate sa suporte suprasarcini pentru perioade scurte de timp, este recomandat ca atunci cand facem o astfel de achizitie, sa se ia in calcul o suplimentare a puterii cu 10-15%.

Folosire in aer liber

Atunci cand sursa neintreruptibila este plasata în aer liber, aceasta trebuie sa aiba anumite caracteristici specifice care sa garanteze ca poate tolera atat temperatura cat si conditiile metereologice nefavorabile fara efecte asupra performanței. Factorii cum ar fi temperatura, umiditatea, ploaia și zapada, printre altele, trebuie luați în considerare de producator atunci cand este proiectat un sistem UPS concepute pentru exterior. Intervalele de temperatura de funcționare pentru sistemele UPS exterioare pot fi cuprinse între -40 ° C și +55 ° C.
Mediul exterior ar putea însemna raceala extrema, caz în care sursa neintreruptibila aflata în aer liber ar trebui sa includa un strat de încalzire a bateriei sau o caldura extrema, caz în care sistemul UPS în aer liber ar trebui sa fie prevazut cu un sistem ventilator sau un sistem de climatizare

Parteneriate TopTech:

TopTech - Premier Partner APC

TopTech - Business Partner Socomec

Furnizori: APC, Njoy, Legrand, Socomec