Home»Blog»Casa inteligenta.

Casa inteligenta.

Noile tehnologii vin in sprijinul nostru pentru a ne face viata mai usoara zi de zi. Pentru a profita de avantajele oferite de acestea, trebuie sa cunoastem principiile de functionare ale fiecarui dipozitiv.
Iata cateva sfaturi pentru gestionarea eficienta a retelei inteligente din locuinta dumneavoastra. Device-urile pe care vrem sa le conectam sunt: routerul wireless, desktopul, tableta, laptopul , NAS – ul si televizorul smart.

  1. Conectarea desktopului la reteaua de internet. Pentru a beneficia de cea mai buna viteza de lucru recomandam pozitionarea routerului wireless langa calculator pentru a putea face conectarea prin cablul de retea Ethernet cu mufa RJ45 . Conectarea imprimantei se poate face prin cablu USB direct la PC sau pentru a putea fi accesata de pe mai multe dispozitive (laptop sau tableta) prin conectarea la reteaua locala wireless, daca aceasta dispune de conexiune  Wi-Fi.
  2. Conectarea televizorului smart, la un desktop sau laptop.Poate functiona similar unui monitor pe care puteti lucra si viziona filme la o rezolutie mai buna si pe o diagonala mult mai mare decat cea a unui monitor obisnuit. Pentru o calitate mai buna a sunetului se poate conecta si un sistem home cinema (sistem de sonorizare cu DVD sau BlueRay) .Cablurile de care aveti nevoie pentru a face aceste conexiuni pot fi: VGA, HDMI,DVI sau DisplayPort. 
  3. Conectarea tabletei si smartphone-ului la smart TV. Aplicatii precum Youtube permit transferarea unui video, rulat pe tableta de exemplu, direct pe televizor. Acest lucru este posibil prin „imperecherea” acestor dipozitive cu ajutorul unui ID si a unei parole furnizate de televizor. Acelasi lucru este posibil si pentru vizionarea unor poze facute cu tableta sau cu telefonul. 
  4. NAS-ul (Network-attached storage), este un dispozitiv de stocare conectat la o retea, care permite accesarea permanenta de pe orice alt dispozitiv a fisierelor gazduite pe acesta. Avantajul NAS-ului este ca nu are nevoie de tastatura si mouse pentru a functiona, intrucat toate functiile si setarile pot fi accesate prin intermediul unor device-uri externe, inclusiv PC, laptop, smartphone si tableta. Exista astfel de dispozitive (NAS) care au functia de media center si pot fi accesate wireless de pe smart TV .

Tehnologia avanseaza foarte rapid iar casa inteligenta nu mai este doar un vis. Conexiunile prezentate mai sus sunt cele de baza. Astazi avem posibilitati multiple de manipulare a aparatelor electronice privind sistemul de control al iluminarii, al temperaturii, al sistemului de securitate si cel al accesului in locuinta. Toate acestea pot fi controlate folosind un singur dispozitiv mobil.