Home»Blog»Ai nevoie de un laptop. Cum alegi modelul potrivit?

Ai nevoie de un laptop. Cum alegi modelul potrivit?

Alegerea unui laptop este o decizie importanta din perspectiva bugetului mobilizat si a asteptarilor legate de performanta si fiabilitate.
Am selectat mai jos cele mai importante criterii pe care trebuie sa le luam in considerare in alegerea unui laptop potrivit:

  • diagonala ecranului
  • performanta(procesor, ram, placa video, hard disk sau SSD)
  • conexiuni
  • autonomia bateriei

Laptopurile cu diagonala ecranului de 15.6” au cea mai mare prezenta pe piata. Acestea asigura pentru producatori un spatiu optim pentru amplasarea componentelor hardware si a sistemelor de racire.
In conformitate cu portabilitatea cautata, avem laptopuri cu display de 13,3” respectiv 14,1” care sunt considerate ultraportabile si cele care au peste 16”, clasificate ca desktop replacement. Laptopurile cu diagonala de 15,6” reprezinta o investitie avantajoasa, asadar daca nu avem preferinte speciale din punct de vedere al portabilitatii, spre ele ar trebui sa ne indreptam atentia.
In ceea ce priveste performanta, in cazul unui utilizator obisnuit care foloseste laptopul pentru navigare pe internet , muzica, filme, programe de tip office si cateva jocuri, configuratia optima ar putea fi: un procesor Intel Core i3, Ram 4GB DDR3 (1600Mhz), placa video dedicata de 2GB DDR3 si un dispozitiv de stocare HDD sau SSD. Diferentele dintre cele doua medii de stocare au legatura cu viteza de transfer a datelor, ultima tehnologie SSD-ul, avand viteza de transfer de pana la 5 ori mai mare decat a HDD-ului.
Din punct de vedere al conexiunilor, in dotarile standard ale unui laptop ar trebui sa se regaseasca: porturi video (VGA, HDMI, DPORT), porturi USB 2.0/3.0, cititor de carduri, conexiune retea (Rj-45), camera Web, microfon si bluetooth.
Autonomia bateriei unui laptop variaza simtitor in functie de dotarile tehnice si de modul de utilizare, cu o medie cuprinsa intre doua sau patru ore. In cazul in care il folosim mai mult pe partea de jocuri autonomia bateriei scade, la o ora, deoarece consumul energetic al componentelor este mare.